LINGUA LATINA

OŠ Prežihovega Voranca

Gostujoča predstava

Sodobni dan Marka Tulija Cicerona

V sredo, 27. 11. 2019, so si učenci latinščine od 6. do 9. razreda v šolski dvorani ogledali predstavo, ki so jo uprizorili učenci dramskega krožka na OŠ Ivana Groharja (Škofja Loka) pod mentorstvom učitelja latinščine Mateja Prevca.

Komedija Sodobni dan Marka Tulija Cicerona (ali Družinska komedija) je bila napisana in prvič izvedena v šolskem letu 2012/13. Avtorica besedila je naša bivša učenka Katja Markič, izvajali pa so jo učenci 7.-9. razreda OŠ Prežihovega Voranca pod mentorstvom tedanje učiteljice latinščine Aleksandre Pirkmajer Slokan.

Gledalci smo v predstavi izjemno uživali in se veselimo prihodnjih projektov gledališke skupine iz Škofje Loke.

Knjižne novosti

Librarium Latinum

Od novembra vas v šolski knjižnici čaka dobro založen latinski kotiček. Vabljeni k branju!

 

Caroline Lawrence, Rimske skrivnosti: Dvanajst nalog Flavie Gemine; Jupitrovi sovražniki; Lavrentski delfini; Tatovi iz Ostije

J. K. Rowling, Harrius Potter et Philosophi Lapis (prevedel Peter Needham)

J. K. Rowling, Harrius Potter et Camera Secretorum (prevedel Peter Needham)

J. R. R. Tolien, Hobitus Ille (prevedel Mark Walker)

Antoine de Saint-Exupery, Regulus (prevedel Augusto Haury)

Julija Donaldson, The Gruffalo: Latin Edition (prevedel Ben Harris)

28. latinski raziskovalni tabor

LINGUA LATINA LAETA XXVIII

Latinski tabor je potekal od 16. do 19. oktobra 2019. Učenci izbirnega predmeta Latinščina I, II in III so se na taboru seznanili z rimskimi ostalinami na Primorskem (Simonov zaliv, Piran, Claustra Alpium Iuliarum, Oglej).

V Piranu so obiskali muzej Mediadom Pyrhani, kjer so si ogledali tudi kratki animirani film o zgodovini mesta. Prav tako so spoznali delo v arhivu in si v živo ogledali primerke najstarejših pergamentov v mestnem arhivu.

Predelali so določeno snov iz učbenika, ki je vezana na tabor, ponavljali in utrjevali so slovnična pravila ter besedišče. Zvečer so sledile antične namizne igre, latinski activity in veliki nagradni kviz. Zelo so se zabavali pri uprizarjanju antičnih mitov, kjer so morali sodelovati v skupini in z minimalnimi pripomočki predstaviti določeno zgodbo. Uprizorili so naslednje mite: Mali in Veliki pes, Lira, Orion, Kasiopeja in Andromeda, Labod.

Tabor se je zaključil z vodenim ogledom Ogleja in obiskom arheološkega muzeja, kjer so samostojno reševali naloge v delovnem zvezku. V lapidariju so se seznanili z osnovami epigrafike in prevajali latinske napise.

Galerijo fotografij si lahko ogledate na tej povezavi.

Latinci na 25. festivalu znanosti

Učenci izbirnega predmeta latinščina I, II in III so se v četrtek, 26. 9. 2019, udeležili 25. slovenskega festivala znanosti. Festival je potekal na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Sodelovali so na dveh delavnicah.

Učiteljica Tea Kranjc je vodila delavnico Antična astronomija in mitologija, na kateri so raziskovali, od kod prihajajo imena najbolj prepoznavnih ozvezdij, ter jih poiskali na zvezdni karti.

Na delavnici Puer qui vixit: Harry Potter in latinščina, ki jo je vodila učiteljica Julija Hoda, pa so s pomočjo jezikovnega znanja opazovali vpliv latinskega jezika in antične mitologije na priljubljene zgodbe o mladem čarovniku.

GALERIJA: Latinci na 25. festivalu znanosti

Predstavitev zina

RUSTICA LATINA MMXIX

V četrtek, 13. junija 2019, je v galeriji Dobra vaga potekala predstavitev letošnje Rustice Latine. Člani uredniškega odbora, sestavljenega iz devetošolcev, so obiskovalcem predstavili novo številko glasila učencev latinščine, ki je letos prvič izšlo v obliki zina. Po predstavitvi sta sledila pogostitev in druženje z ustvarjalci.

Dva izvoda Rustice so učenci tudi uradno izročili galeriji za uporabo v zine čitalnici.

GALERIJA: Predstavitev zina

Ogled arheološkega najdišča

Arheološke raziskave na Erjavčevi cesti

V četrtek, 25. 4. 2019, in v petek, 26. 4. 2019, je za učence 4. in 6. razreda v sklopu interesne dejavnosti latinščina potekal voden ogled arheološkega najdišča Erjavčeva. Pridružili so se nam tudi nekateri učenci francoščine.

Arheologi so nam prijazno razkazali območje izkopa, kjer so našli eno izmed večstanovanjskih hiš, ki jo imenujejo insula XXXVII. Razložili so nam, kako poteka njihovo delo, in nam pokazali različna orodja, ki jih uporabljajo. Na koncu pa smo si lahko od blizu ogledali tudi nekatere najnovejše najdbe iz časa antične Emone. 

GALERIJA: Ogled arheološkega najdišča

Obisk Šolskega muzeja

Učna ura v antični Emoni

V četrtek, 14. 3. 2019, in v ponedeljek, 18. 3. 2019, so se učenci 4. in 6. razredov skupaj z učiteljico interesne dejavnosti latinščina udeležili delavnice v Šolskem muzeju. Pod vodstvom učitelja Kvinta Celija smo spoznavali način poučevanja in vzgajanja v dobi antične Emone.

Oblečeni v šolsko uniformo - tunicae, smo se naučili novih latinskih besed in rimskih številk do deset. Prav tako smo spoznali latinska imena mesecev. Poslušali smo odlomke iz Ovidija in odgovarjali na učiteljeva vprašanja. Po njegovih navodilih smo nekatere besede in reke tudi zapisali na povoščene tablice - tabulae ceratae.

Ob koncu smo se zahvalili in obljubili, da bomo novo snov pridno ponavljali.

GALERIJA: Obisk Šolskega muzeja

Festival Turizmu pomaga lastna glava

Emonski spominek

V šolskem letu 2018/2019 učenci naše šole v okviru izbirnega predmeta raziskovanje domačega kraja sodelujejo na 33. državnem festivalu "Turizmu pomaga lastna glava", ki ga organizira Turistična zveza Slovenije.

Tema letošnjega festivala je turistični spominek našega kraja. Ker na naši šoli že vrsto let poteka pouk latinščine in ker se nahajamo v neposredni bližini pomembnih arheoloških najdišč, smo za turistični spominek Ljubljane izbrali izdelek, povezan z rimsko Emono. Pri projektu sodelujejo kar tri mentorice, in sicer Julija Hoda, Alenka Ložar Borko in Rosana Uršič.

Učenci so poleg pisne naloge izdelali torbico, kakršno so nosili rimski legionarji. Vanjo pa so spravili družabno igro Quini lapilli – Pet v vrsto, ki so jo oblikovali po vzoru antičnih iger. V torbici se poleg družabne igre skriva še zvitek treh kuharskih receptov slavnega rimskega kuharja Apicija, da se lahko igralci okrepčajo med igranjem družabne igre.

Proces izdelave in končna podoba izdelka sta na ogled v galeriji fotografij.

GALERIJA: Turizmu pomaga lastna glava

60-letnica OŠ Prežihovega Voranca

Latinščina včeraj, danes, jutri

V soboto, 2. 2. 2019, je na šoli potekala prireditev ob praznovanju 60-letnice OŠ Prežihovega Voranca. Latinci smo sodelovali kar v treh sklopih.

Obiskovalci so si lahko v vitrini v prvem nadstropju ogledali naše vtise z latinskega tabora na razstavi LINGUA LATINA LEATA XXVII, ki so jo pripravili učenci pri izbirnem predmetu Latinščina I in II.

Na prireditvi v dvorani so v okviru latinskega gledališča nastopali devetošolci, ki so občinstvo nasmejali s kratkim skečem De puero pigro.

V drugem nadstropju, na hodniku pred učilnico za latinščino, pa smo postavili razstavo Lingua Latina: Razstava o latinščini v javni osnovni šoli 1958-2015, ki priča tudi o dolgoletni tradiciji poučevanja latinščine na OŠ Prežihovega Voranca. Avtorja razstave sta Aleksandra Pirkmajer Slokan in Anton Arko. Po prireditvi v dvorani je imela učiteljica latinščine Julija Hoda za starše in učitelje kratko vodstvo po razstavi, na katerem je predstavila tudi aktualne dejavnosti Per vias antiquas in projekt JeŠT.

GALERIJA: 60-letnica OŠ Prežihovega Voranca

Odprtje razstave

LINGUA LATINA LAETA XXVII

V četrtek, 31. 1. 2019, smo v vitrini v prvem nadstropju odprli razstavo LINGUA LATINA LAETA XXVII, ki so jo pripravili učenci pri izbirnem predmetu latinščina. Dogodka so se udeležili tudi učenci 4. razreda, ki obiskujejo interesno dejavnost latinščina.

Latinci so tokrat pripravili razstavo o 27. tradicionalnem latinskem taboru, ki je potekal septembra 2018 v Celju. Učenci 8. razreda, kuratorji razstave, so naredili izbor del in predmetov, pripravili spremna besedila ter postavili razstavo. Učenci 7. razreda pa so izdelali plakat s fotografijami, ki so jih opremili z informativnimi in zabavnimi komentarji. Avtorji razstavljenih del so poleg naših latincev tudi učenci OŠ Milana Šuštaršiča, ki so letos prvič sodelovali na taboru.

Po kratkem vodstvu je sledilo druženje, med katerim so lahko avtorji razstave delili svoje izkušnje z mlajšimi učenci, ki so jim z zanimanjem postavljali vprašanja o razstavi, taboru in učenju latinščine. Kako so potekale priprave in kako je bilo na odprtju razstave, si lahko ogledate tudi v fotogaleriji.

GALERIJA: Odprtje razstave

27. latinski raziskovalni tabor

Latinski raziskovalni tabor je pritegnil pozornost Oddelka za klasično filologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Takole so zapisali na svoji spletni strani:

Od 27. do 29. septembra 2018 je v Celju potekal latinski raziskovalni tabor, na katerem so sodelovali učenci od šestega do devetega razreda z dveh ljubljanskih osnovnih šol, OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Milana Šuštaršiča. V intenzivnem in inovativno zasnovanem programu so se otroci, nastanjeni v Dijaškem domu Celje, seznanili z rimskim municipijem Celeia. Na samostojni delavnici v celjskem lapidariju ter na ekskurziji v rimsko nekropolo v Šempetru so se spoznali z epigrafiko.

Celeia in predmetnik

Obravnavali so celo plejado s tem povezanih učnih snovi. Med njimi so bila rimska domovanja in prehrana; rimsko mesto; ozemlje današnje Slovenije v rimskih časih; podlage za pisanje in antične knjižnice; in rimsko štetje let, mesecev in dni. Spoznali in dramsko uprizorili so tudi vrsto antičnih mitov, kot so ugrabitev Evrope, Meduza, Ifigenija na Avlidi in med Tavrijci, Ganimed, Kastor in Poluks ter Herakles in Alkestida. V povezavi s temi vsebinami so utrjevali slovnična pravila ter besedišče in se spoznavali z osnovami latinskih pisem. Staršem so zadnji dan s tabora poslali pravcato latinsko razglednico.

Jeziki štejejo

Tabor ima že dolgo tradicijo, ki jo je na OŠ Prežihovega Voranca začela profesorica Aleksandra Pirkmajer. Kot je razvidno iz imena letošnjega dogajanja, Lingua Latina laeta vicesima septima, je potekal sedemindvajsetič. Vodila ga je profesorica Tea Kranjc s pomočjo profesorice Julije Hoda, ki je pomagala kot spremljevalka in somentorica. Obe poučujeta na OŠ Prežihovega Voranca. Učence z OŠ Milana Šuštaršiča je spremljal profesor Gašper Kvartič. Obe šoli sta del večletnega projekta »Jeziki štejejo« (JEŠT), ki ga vodi Pedagoška fakulteta, v latinskem delu pa poteka s sodelovanjem Filozofske fakultete UL in Pedagoškega inštituta. Na taboru je tako sodeloval tudi dr. David Movrin z Oddelka za klasično filologijo. 

vir: https://ff.classics.si/2018/09/29/latinski-raziskovalni-tabor-v-celju/

 

Spodaj se nahaja povezava do galerije fotografij:

https://1drv.ms/f/s!AoIOTxz5lWqWhdddKpviYb2W0Fg6CA

Latinci na 24. Festivalu znanosti

Tudi ljubitelji antike lahko najdejo nekaj zase v znanosti

V sredo, 26. septembra 2018, so se učenci izbirnega predmeta latinščina I, II in III udeležili 24. slovenskega festivala znanosti z mednarodno udeležbo. Festival je potekal na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Udeležili so se sekcije z naslovom "Antična dediščina z nami in za nas." Sodelovali so na delavnici "Corpus humanum".

Najprej so se naučili nekaj latinskih izrazov za človeško telo, tako da so kasneje tudi sedmošolci brez težav prevedli tekst iz latinščine v slovenščino. S pomočjo latinskih in grških izrazov so pojasnili področja posameznih medicinskih ved, kot npr. dermatologija, ginekologija, hematologija, okulistika, pulmologija, etc. Tudi zdravniške diagnoze in strokovne kratice na receptih niso predstavljale nobenih večjih težav.

Sledil je Hipokrat z njegovo prisego ter teorijo o 4 telesnih sokovih (flegmatik, sangvinik, kolerik, melanholik).

Za zaključek je sledila še igra spomin, kjer so skupaj z dijaki iz Vipave lahko ponovili dele telesa v latinščini.

GALERIJA: Latinci na 24. festivalu znanosti

Odprtje razstave

Evropsko leto kulturne dediščine 2018

V ponedeljek, 9. 4. 2018, smo v vitrini v prvem nadstropju odprli razstavo Evropsko leto kulturne dediščine 2018, ki so jo pripravili učenci pri izbirnem predmetu latinščina. Dogodka so se udeležili latinci 6. razreda, ravnatelj in drugi radovedneži, ki so lahko po kratkem vodstvu avtorjem tudi postavili različna vprašanja.

8. razredi, ki so se preizkusili v vlogi kuratorjev, so izbrali naslov razstave, napisali spremno besedilo, oblikovali kolofon, popisali predmete in postavili razstavo. 9. razredi so pripravili plakat Emone z najpomembnejšimi arheološkimi najdišči, 7. razredi pa so predstavili projekt Omnes capiendi (Gotta catch 'em all).

Kako je potekala priprava in predstavitev razstave, si lahko ogledate tudi v fotogaleriji in na spodnji povezavi.

https://www.youtube.com/watch?v=SFC37CGojlw

GALERIJA: Odprtje razstave

Izkopanine na Gosposvetski »

sreda, 08.11.2017

V torek, 24. oktobra 2017 so učenci izbirnega predmeta latinščina odšli na ogled izkopanin na Gosposvetski ulici v Ljubljani.

Božično-novoletna prireditev

Latinsko gledališče: Štiri dobe človeštva

V četrtek, 15. decembra 2016 je v šolski dvorani potekala božično-novoletna prireditev, na kateri so sodelovali tudi učenci izbirnega predmeta Latinščina II. Uprizorili so igro z naslovom 4 dobe človeštva. Zaradi manjšega števila igralcev in velikega števila vlog sta se morala »predstavnika človeštva« kar hitro preobraziti iz ene vloge v drugo. Fotografije so nastale na dopoldanski vaji.

Osmošolci so navdušili tudi latince iz 6. razreda, ki so svojo verzijo igre predstavili v 6. b razredu v četrtek, 22. decembra 2016. 

GALERIJA: Božično-novoletna prireditev

25. latinski raziskovalni tabor

LINGUA LATINA LAETA XXV

Med 5. in 7. novembrom 2015 je bilo 23 učencev izbirnega predmeta Latinščina I, II in III v CŠOD Soča v Tolminu. Tabora v Tolminu so se udeležili še učenci izbirnih predmetov daljnogledi in planeti, izbirni šport ter turistična vzgoja, tako da je bilo možno veliko medpredmetnega povezovanja.

Tako so si »latinci« prvi dan za začetek ogledali muzej prve svetovne vojne v Kobaridu.

Popoldne smo pri učnih urah najprej spoznavali, kako so Rimljani šteli čas (dneve in ure), nato smo spoznavali etimologijo. Odkrili smo, da francoska imena dni izhajajo iz latinščine (e.g. fran. Lundi = lat. Lunae dies – Lunin dan) in da so se tudi v angleščini opirali na rimsko mitologijo (vendar so imeli skandinavska poimenovanja bogov). Drugi del učnih ur je bil bolj astronomsko usmerjen, saj smo ponovili imena planetov v našem osončju (vseh osem planetov nosi ime iz rimske mitologije).

Zaključili smo z zgodbama o nastanku dveh ozvezdij: Kasiopeji in Orionu. Obe ozvezdji ter še nekaj drugih so nam zvečer pokazali »astronomi«.

V petek dopoldne so se učenci vseh štirih izbirnih predmetov odpravili na pohod v Tolminska korita, kjer so občudovali lepote narave ter si ogledali nekaj znamenitih točk (e.g. Hudičev most ter Medvedovo glavo).

Po kosilu smo »latinci« najprej imeli eno uro športnih dejavnosti na igrišču, saj je nekaj učencev, ki imajo tudi izbirni predmet turistična vzgoja, odšlo na TIC Tolmin. Nato smo se do večerje ukvarjali z latinskimi temami. Spoznali smo razliko med etimologijo, lingvistiko ter filologijo, vendar smo se osredotočili bolj na področje etimologije. Naučili smo se še nekaj o slovenskih besedah, ki izvirajo iz latinščine, ter ugotovili, da so v angleščini mnogi izrazi, ki jih uporabljamo v povezavi z računalniki, prav tako latinskega izvora. Bolj za šalo kot zares smo se naučili še nekaj latinskih prevodov: internet = lat. interrete, Facebook = lat. Liber facierum, Twitter = lat. Pipiatio, idr.

Dan smo zaključili bolj zgodovinsko-geografsko. Ponovili smo, kaj vemo o Claustra Alpium Iuliarum, nato smo ugotavljali pomembnost utrdbe Ad Pirum (= današnja Hrušica). Zelo pomembno je dejstvo, da je na območju med Ajdovščino in Vipavo pri reki Hubelj (lat. Fluvius frigidus = Mrzla reka) potekala velika bitka med Teodozijem in Evgenijem. Tu je bila zmaga krščanstva nad poganstvom, saj je od te bitke dalje bilo krščanstvo edina dovoljena veroizpoved v državi!

V soboto smo bili najprej spet bolj športno aktivni, saj smo se preizkusili v plezanju ter lokostrelstvu. Tabor smo zaključili po latinsko: z vajami v prevajanju.

GALERIJA: 25. latinski raziskovalni tabor

24. latinski raziskovalni tabor

LINGUA LATINA LAETA XXIV

Naš 24. latinski tabor se je začel v četrtek, 4. junija 2015 na naši šoli. Po dveh urah skupinskega dela smo iz šole odšli na železniško postajo in se z vlakom odpeljali do Celja. Zvečer smo podeljevali nagrade za najboljše insigne (častno znamenje, vsak učenec je moral izdelati svojega). Pozneje smo po skupinah zaigrali skeče - antične mite smo namreč predstavili na moderen način.

Drugi dan smo po zgodnjem bujenju in zajtrku odšli iz dijaškega doma proti Šempetru, kjer je potekala epigrafska delavnica. Po temeljitem iskanju, opisovanju in skiciranju antičnih nagrobnikov smo se vrnili v dijaški dom na kosilo, še pred tem pa smo se podali na iskanje Herkulovega templja. Temu je sledila epigrafska delavnica v lapidariju Pokrajinskega muzeja Celje, prosti čas in priprava na večerni kviz. Ta je potekal od sedme ure naprej, na njem pa smo se učenci osmih in nižjih razredov razdelili na skupine ter se z znanjem latinščine potegovali za prvo mesto in glavno nagrado.

Tretji dan je bil zadnji dan našega latinskega tabora. Začetek dneva je potekal podobno kot drugi dan, le da smo po zajtrku imeli delavnice kar v dijaškem domu. Te so vsebovale jezikovno in kulturno vsebino, kot na primer deli telesa živali in zdravilne rastline v latinščini. Ugotavljali smo tudi pomen latinskega jezika v sodobni medicini ter pri pisanju zdravniških receptov. Seveda se je tudi vsak učenec preizkusil pri pisanju zdravniških receptov. Delavnice so se končale z urejanjem prispevkov in taborskih map ter petjem v latinščini. Po pospravljanju sob v dijaškem domu smo se iz njega odpravili ter se napotili proti celjski železniški postaji, od koder nas je vlak odpeljal nazaj v Ljubljano. Tja smo prispeli malo pred četrto uro popoldne, s tem pa se je zaključil 24. latinski raziskovalni tabor Osnovne šole Prežihovega Voranca.

http://altel.info/Latinski-tabor.mp4

Projekt JeŠT

Jeziki Å¡tejejo

Naša šola v šolskem letu 2017/2018 pričenja s sodelovanjem v petletnem projektu "Jeziki štejejo" (JeŠT).

Cilj projekta je ustvariti učna okolja, v katerih bodo učenci usvojili raznojezično kompetenco.

Projekt namenja posebno pozornost manj razširjenim oziroma manj poučevanim jezikom, jezikom priseljencev in jezikom, ki jim šolska politika v zadnjih desetletjih ni bila najbolj naklonjena (latinščina, grščina).

Koordinatorka projekta je Julija Hoda.

Več o projetku lahko preberete tukaj.

Turistična tržnica

Zlati priznanji na tekmovanju Turizmu pomaga lastna glava

V torek, 19. 3. 2019, je v Mercatorjevem centru v Domžalah potekalo 33. tekmovanje "Turizmu pomaga lastna glava", ki ga vsako leto organizira Turistična zveza Slovenije. Učenci izbirnega predmeta raziskovanje domačega kraja so na turistični tržnici predstavili spominek Quini lapilli - Pet v vrsto, za katerega so prejeli dve zlati priznanji.

Novico o uspehu naših učencev so objavili tudi na spletni strani Odelka za klasično filologijo na Filozofski fakulteti:

 

Dvoje zlatih priznanj ljubljanskim osnovnošolcem za spominek »Quini lapilli«

Učenci devetega razreda OŠ Prežihovega Voranca letos v okviru izbirnega predmeta Raziskovanje domačega kraja sodelujejo na festivalu Turizmu pomaga lastna glava. Pri projektu sodelujejo tri mentorice, profesorica geografije Rosana Uršič, profesorica likovne umetnosti Alenka Ložar Borko in profesorica latinščine Julija Hoda. Tema letošnjega festivala je »turistični spominek mojega kraja«. Na podlagi dolgoletne latinske tradicije na šoli in zaradi neposredne bližine vrste arheoloških najdišč so se odločili za turistični spominek, povezan z rimsko Emono.

 

Projektna naloga

Projekt so začeli z raziskovanjem. Ugotovili so, da na trgu primanjkuje predvsem uporabnih spominkov, kot so na primer družabne igre. Na stalni razstavi Mestnega muzeja in v pogovoru s kustosinjo so zbrali informacije, ki so jim dale idejo za inovativen spominek.

 

Embalaža spominja na torbico loculus, kakršno so nosili legionarji. Osrednji del predstavlja družabna igra »Quini lapilli« ali »Pet v vrsto«. Oblikovali so jo po vzoru antičnih iger, zlasti igre »Terni lapilli«. Njena pravila se niso ohranila, vendar je verjetno spominjala na današnjo igro »Tri v vrsto«. Razmeroma dobre predstave imamo tudi o več drugih rimskih igrah. Med njimi so igra »Tria«, pa »Ludus latrunculorum«, »Duodecim scripta« in »Tabula«. (Več o tej tematiki ponuja zvesti Pauly‐Wissova, v obsežnem geslu »Lusoria tabula« v RE 13; zgoščen novejši pregled ima tudi Brill’s New Pauly, pod geslom »Board Games« Rolfa Hurschmanna.) O prisotnosti iger v Emoni sicer pričajo številne najdbe kock, žetonov in novcev.

 

Naravni materiali

Turistični spominek je izdelan iz naravnih materialov, kot so lepenka, usnje in les. Uporabnikom želi približati življenje in običaje Emoncev. Učenci so izdelali tudi načrt, po katerem bodo spominek lahko ponudili informacijskemu centru, muzejem, galerijam in trgovinam s slovenskimi oblikovalskimi izdelki. Marca so se s svojim izdelkom predstavili na turistični tržnici v Domžalah. Prejeli so kar dvoje zlatih priznanj, za sodelovanje pri projektu ter posebej za projektno nalogo. S premišljeno zasnovanim spominkom so se tako uvrstili tudi na zaključno srečanje, ki bo aprila v Mariboru.

 

Objavo najdete na tej povezavi. Vtise s turistične tržnice si lahko ogledate v galeriji fotografij.

GALERIJA: Turistična tržnica

Mednarodna premiera

Predstava Rim ni miR v Celovcu 

Gledališka skupina Per Vias Antiquas, kateri člani so naši lanskoletni in letošnji devetošolci izbirnega predmeta latinščina, je v petek, 8. 5. 2015 nastopila na zvezni gimnaziji in realni gimnaziji za Slovence v Celovcu.

Nastopili so s tragedijo Rim ni miR, katere avtorica, dramaturginja in režiserka je naša bivša učenka Katja Markič. Igra je imela premiero aprila 2014 in je doživela že več ponovitev. Tokrat so poželi navdušenje celo v Celovcu, kjer so slovenski gimnazijci imeli priložnost spoznati nekaj drobcev iz rimske zgodovine.

 
 

Dan odprtih vrat

Latinsko gledališče: Cezar in Prometej

Latinci so se na Dnevu odprtih vrat predstavili z dvema skečema. Prvi, ki je bil v latinščini, je prikazal Cezarjev umor; v drugem pa je Prometej prinesel človeštvu ogenj.

GALERIJA: Dan odprtih vrat

Ogled razstave

Claustra Alpium Iuliarum

V četrtek, 10. 9. 2015 so si učenci izbirnega predmeta Latinščina II in III ogledali gostujočo razstavo v Narodnem Muzeju Slovenije na Metelkovi. Razstava je imela naslov Claustra Alpium Iuliarum (Zapore Julijskih Alp). Učenci so se tako seznanili s poznorimskim zidanim obrambnim sistemom, ki je varoval vstop v Italijo. Sistem je potekal vse od Reke (Hrvaška) in preko Slovenije (npr. preko Ajdovščine in Hrušice) do Italije.

GALERIJA: Ogled razstave

Učna ura v rimski Emoni 

Avete!

V soboto, 4. oktobra 2014, so učenci izbirnega predmeta latinščina ponovno sodelovali na prireditvi v Slovenskem šolskem muzeju. Kot rimski učenci nekoč so tudi oni imeli učno uro na prostem. Pisali so na povoščene tablice (tabulae ceratae), za red in disciplino pa je poskrbel strogi učitelj (magister) s svojo "ferulo", ki je nadvse podobna sodobni kuhalnici.

 


Sprehod ob emonskem zidu 12. 06. 2013 »

Fotogalerija sprehoda ob emonskem zidu.

Iniciativni odbor za ohranitev in oživitev pouka latinščine v slovenski osnovni šoli »

Iniciativni odbor je bil ustanovljen z namenom, da pomaga pri ohranjanju in oživitvi pouka latinščine v devetletni osnovni šoli, ki ji vse do zdaj še ni uspelo ustvariti primernih pogojev za pouk latinščine, katerega standardi se zato v primerjavi z osemletno osnovno šolo zmanjšujejo in pogoji pouka slabšajo.

Obisk Emone »

COLONIA IULIA EMONA

Latinščina za starše učencev 6. razreda »

Per vias antiquas – Po starodavnih poteh

Ekskurzija v Pulj »

V soboto, 25. septembra 2010, so si učenci latinščine ogledali antično Pulo. Na pot smo se odpravili v jutranjih urah s parkirišča Tivoli.