Osnovna šola Prežihovega Voranca

Izkopanine na Gosposvetski »

sreda, 08.11.2017

V torek, 24. oktobra 2017 so učenci izbirnega predmeta latinščina odšli na ogled izkopanin na Gosposvetski ulici v Ljubljani.

Štiri dobe človeštva

V četrtek, 15. decembra 2016 je v šolski dvorani potekala božično-novoletna prireditev, na kateri so sodelovali tudi učenci izbirnega predmeta Latinščina II. Uprizorili so igro z naslovom 4 dobe človeštva. Zaradi manjšega števila igralcev in velikega števila vlog sta se morala »predstavnika človeštva« kar hitro preobraziti iz ene vloge v drugo. Fotografije so nastale na dopoldanski vaji.

Osmošolci so navdušili tudi latince iz 6. razreda, ki so svojo verzijo igre predstavili v 6. b razredu v četrtek, 22. decembra 2016. 

 

25. latinski tabor »

nedelja, 08.11.2015

Med 5. in 7. novembrom 2015 je bilo 23 učencev izbirnega predmeta Latinščina I, II in III v CŠOD Soča v Tolminu. Tabora v Tolminu so se udeležili še učenci izbirnih predmetov daljnogledi in planeti, izbirni šport ter turistična vzgoja, tako da je bilo možno veliko medpredmetnega povezovanja.

LINGUA LATINA LAETA XXIV.

24. latinski raziskovalni tabor

Naš 24. latinski tabor se je začel v četrtek, 4. junija 2015 na naši šoli. Po dveh urah skupinskega dela smo iz šole odšli na železniško postajo in se z vlakom odpeljali do Celja. Zvečer smo podeljevali nagrade za najboljše insigne (častno znamenje, vsak učenec je moral izdelati svojega). Pozneje smo po skupinah zaigrali skeče - antične mite smo namreč predstavili na moderen način.

Drugi dan smo po zgodnjem bujenju in zajtrku odšli iz dijaškega doma proti Šempetru, kjer je potekala epigrafska delavnica. Po temeljitem iskanju, opisovanju in skiciranju antičnih nagrobnikov smo se vrnili v dijaški dom na kosilo, še pred tem pa smo se podali na iskanje Herkulovega templja. Temu je sledila epigrafska delavnica v lapidariju Pokrajinskega muzeja Celje, prosti čas in priprava na večerni kviz. Ta je potekal od sedme ure naprej, na njem pa smo se učenci osmih in nižjih razredov razdelili na skupine ter se z znanjem latinščine potegovali za prvo mesto in glavno nagrado.

Tretji dan je bil zadnji dan našega latinskega tabora. Začetek dneva je potekal podobno kot drugi dan, le da smo po zajtrku imeli delavnice kar v dijaškem domu. Te so vsebovale jezikovno in kulturno vsebino, kot na primer deli telesa živali in zdravilne rastline v latinščini. Ugotavljali smo tudi pomen latinskega jezika v sodobni medicini ter pri pisanju zdravniških receptov. Seveda se je tudi vsak učenec preizkusil pri pisanju zdravniških receptov. Delavnice so se končale z urejanjem prispevkov in taborskih map ter petjem v latinščini. Po pospravljanju sob v dijaškem domu smo se iz njega odpravili ter se napotili proti celjski železniški postaji, od koder nas je vlak odpeljal nazaj v Ljubljano. Tja smo prispeli malo pred četrto uro popoldne, s tem pa se je zaključil 24. latinski raziskovalni tabor Osnovne šole Prežihovega Voranca.

http://altel.info/Latinski-tabor.mp4

Rim ni miR v Celovcu 

Gledališka skupina Per Vias Antiquas, kateri člani so naši lanskoletni in letošnji devetošolci izbirnega predmeta latinščina, je v petek, 8. 5. 2015 nastopila na zvezni gimnaziji in realni gimnaziji za Slovence v Celovcu.

Nastopili so s tragedijo Rim ni miR, katere avtorica, dramaturginja in režiserka je naša bivša učenka Katja Markič. Igra je imela premiero aprila 2014 in je doživela že več ponovitev. Tokrat so poželi navdušenje celo v Celovcu, kjer so slovenski gimnazijci imeli priložnost spoznati nekaj drobcev iz rimske zgodovine.

 
 

Dan odprtih vrat

Latinsko gledališče

Latinci so se na Dnevu odprtih vrat predstavili z dvema skečema. Prvi, ki je bil v latinščini, je prikazal Cezarjev umor; v drugem pa je Prometej prinesel človeštvu ogenj.

Claustra Alpium Iuliarum

V četrtek, 10. 9. 2015 so si učenci izbirnega predmeta Latinščina II in III ogledali gostujočo razstavo v Narodnem Muzeju Slovenije na Metelkovi. Razstava je imela naslov Claustra Alpium Iuliarum (Zapore Julijskih Alp). Učenci so se tako seznanili s poznorimskim zidanim obrambnim sistemom, ki je varoval vstop v Italijo. Sistem je potekal vse od Reke (Hrvaška) in preko Slovenije (npr. preko Ajdovščine in Hrušice) do Italije.

Učna ura v rimski Emoni 

05.10.2014

V soboto, 4. oktobra 2014, so učenci izbirnega predmeta latinščina

Avete! V soboto, 4. oktobra 2014, so učenci izbirnega predmeta latinščina ponovno sodelovali na prireditvi v Slovenskem šolskem muzeju. Kot rimski učenci nekoč so tudi oni imeli učno uro na prostem. Pisali so na povoščene tablice (tabulae ceratae), za red in disciplino pa je poskrbel strogi učitelj (magister) s svojo "ferulo", ki je nadvse podobna sodobni kuhalnici.

Valete!

 

Latinščina

OŠ Prežihovega Voranca

Sprehod ob emonskem zidu 12. 06. 2013 »

Fotogalerija sprehoda ob emonskem zidu.

Iniciativni odbor za ohranitev in oživitev pouka latinščine v slovenski osnovni šoli »

Iniciativni odbor je bil ustanovljen z namenom, da pomaga pri ohranjanju in oživitvi pouka latinščine v devetletni osnovni šoli, ki ji vse do zdaj še ni uspelo ustvariti primernih pogojev za pouk latinščine, katerega standardi se zato v primerjavi z osemletno osnovno šolo zmanjšujejo in pogoji pouka slabšajo.

Obisk Emone »

COLONIA IULIA EMONA

Latinščina za starše učencev 6. razreda »

Per vias antiquas – Po starodavnih poteh

Ekskurzija v Pulj »

V soboto, 25. septembra 2010, so si učenci latinščine ogledali antično Pulo. Na pot smo se odpravili v jutranjih urah s parkirišča Tivoli.

3. deklinacija/vaja »

nedelja, 06.10.2013

Prevedi v slovenščino.