Osnovna šola Prežihovega Voranca

Ekskurzija za zlate bralce 2013 

23.09.2013

V četrtek, 18. aprila se je 15 zlatih bralcev odpravilo na ekskurzijo. Ob 8.00 smo se odpeljali iz Ljubljane po avtocesti mimo Postojne in Sežane. V Italijo smo prispeli preko mejnega prehoda Fernetiči in nadaljevali pot proti Trstu.

Prvi postanek je bil grad Miramar. Ogledali smo si čudovit park. Nekateri so obiskali tudi grad. Sledila je vožnja ob obali tržaškega zaliva mimo Tržiča (Monfalcone), kjer je ladjedelnica že od leta 1908 in kjer še danes gradijo največje potniške ladje.

Naslednji postanek je bilo mestece Gradež (Grado), znano koz »otok sonca«. Gradež je staro ribiško naselje, ki danes sodi med najlepše kopališke kraje na Jadranu. Sprehodili smo se po starem mestnem jedru, si ogledali cerkev Sv. Evfemije in lovili sončne žarke na znameniti plaži. Sledil je čas za odmor in kosilo.

Po kosilu smo se odpeljali do Ogleja (Aquileia), sedeža starih patriarhov. Mesto je bilo v času rimskega imperija vojaška postojanka. V 4. stoletju pa središče krščanstva s sedežem škofije, pod katero je spadal tudi del našega ozemlja. V lepo ohranjeni Poponovi baziliki smo si ogledali znamenite talne mozaike.

Po ogledu smo si privoščili sladoled in se odpravili na pot proti Ljubljani.


Fotogalerija

« Bralna značka