Osnovna šola Prežihovega Voranca

Zamejska bralna značka 

7. razred

V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana - Center izvajamo zamejsko bralno značko, katere osnovni namen je, da se učenci seznanijo s položajem zamejskih Slovencev v Avstriji, Italiji in na Madžarskem. Na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Ljubljana je zamejska bralna značka namenjena učencem 7. razreda. Vključitev v zamejsko bralno značko je prostovoljna. Da učenec opravi zamejsko bralno značko, mora prebrati dve knjigi, o katerih se nato pogovori z mentorjem zamejske bralne značke. To sta:

- 1. knjiga: "Ta hiša je moja, pa vendar moja ni: sodobna slovenska literatura na Koroškem [pesmi in prozna besedila izbral in uredil Matjaž Kmecl]". Celovec: Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji: Klub Mladje; Ljubljana: Mladinska knjiga, 1976 (Ljubljana: Ljudska pravica). Knjiga je v šolski knjižnici.

- 2. knjiga: po izbiri, a z zgodovinsko vsebino.

Ob koncu šolskega leta prejmejo učenci, ki so uspešno opravili obveznosti iz zamejske bralne značke, pohvalo za opravljeno zamejsko bralno značko.

Poleg tega se lahko učenci, ki so opravili zamejsko bralno značko, udeležijo enodnevne ekskurzije v zamejstvo, ki jo za ljubljanske centrske šole organizira Zveza prijateljev mladine Ljubljana - Center. Število mest na šolo je omejeno na 10. Ekskurzija je plačljiva.

Mentor zamejske bralne značke: Damjan Perš


« Damjan Perš - ZGO, NI, OBS