Osnovna šola Prežihovega Voranca

ŠOLSKA IZMENJAVA FRANCIJA-SLOVENIJA (mesto LAON v pokrajini PICARDIJI-LJUBLJANA) 

ŠOLSKO LETO 2008/09:

Ekskurzija v Francijo

Šolska izmenjava slovenskih in francoskih učencev se je pričela leta 2008. 30 učencev naše šole (izbrani iz različnih razredov zadnje triade) na vsaki dve leti odhajajo na 5 dnevni izlet po Franciji: za 2 dni v Pariz in za 3 dni na izmenjavo v mesto Laon na osnovno šolo LES FRERES LE NAIN v pokrajino Picardie na severu Francije. V letu, ki sledi, pridejo francoski učenci na izmenjavo v Ljubljano na našo šolo in k našim učencem. In tako se izmenjujejo vsako leto.

Nekaj utrinkov šolske izmenjave v Laonu (2008/09) si lahko ogledate v galeriji fotografij. 

ŠOLSKO LETO 2010/11:

Ekskurzija v Francijo
(28. 5. 2011 – 1. 6. 2011)

Konec maja se je 30 učenk in učencev podalo v Francijo na izmenjavo s šolo iz Laona.

Na pot smo se odpravili že v soboto zjutraj, saj smo želeli preživeti vikend v Parizu. Po pristanku na pariškem letališču smo se z vlakom RER in metrojem odpravili do hotela, kjer smo oddali prtljago in se odpravili prvim dogodivščinam naproti. Imeli smo kratek ogled Pariza (vključno z za dekleta nujnim obiskom nakupovalnega centra Lafayette). Po odlični večerji v restavraciji v bližini Elizejskih poljan smo se odpravili še na večerno potepanje, kajti nikakor nismo želeli zamuditi prižiganja lučk na znamenitem Eifflovem stolpu.

V nedeljo je sledil še en dan ogledov znamenitosti, katere so nam predstavili posamezni učenci (npr. Quartier latin de Sorbone, Panteon, Louvre, bazilika Sacré – Coeur). Večer smo zaključili pod vznožjem Montmartra, kjer smo si v »la crêperie« (= restavracija s palačinkami) privoščili slastne palačinke.

V ponedeljek smo se z vlakom zopet odpravili na pot v Laon, kjer so nas ob desetih že pričakali učenci ter vodstvo šole. Učence je kar malo stiskalo v grlu, ko so zagledali svoje francoske prijatelje in so se spraševali, kdo bo njihov gostitelj in v kakšno družino bodo prišli. Začetna zadrega je po medsebojnem spoznavanju in skupnem kosilu hitro minila. Po ogledu mesta so se učenci odpravili k družinam gostiteljicam, vendar le za kakšno uro, saj smo se kmalu zopet vsi srečali pri županu. Dan smo zaključili s prijetnim druženjem v šolski jedilnici, kjer so nas bogato pogostili starši gostitelji, ki so pripravili vrsto okusnih jedi.

V torek smo se odpravili na celodnevno ekskurzijo v pokrajino Champagne, kjer smo obiskali proizvodnjo svetovno znanih »biscuits roses de Reims«, si ogledali kleti šampanjca ter si v mestu Reims ogledali katedralo. Tu nas je prišla obiskat slovenska pesnica Mateja Bizjak Petit, ki že nekaj let živi v Reimsu in je pred kratkim odprla Hišo slovenske poezije v Franciji.

Sreda zjutraj se je zaradi zgodnjega zbora na železniški postaji v Laonu začela nekoliko zaspano, vendar je bilo slovo od novih prijateljev in njihovih družin vseeno težko. Vožnja do Pariza je minila v izmenjavi pripovedi o tem, kaj vse so novega doživeli prejšnji večer in kaj vse so izvedeli o svoji družini gostiteljici.

Polni vtisov smo se kar naenkrat znašli na brniškem letališču in malo je manjkalo pa bi tudi naše domače pozdravili z: »Bonjour. Ça va?«

Galerijo si lahko ogledate na povezavi LAON 2011

ŠOLSKO LETO 2013/14

V ponedeljek, 14. 4. 2014 je ob 15h30 pred našo šolo prispel avtobus učencev s francoske šole Les frères Nain iz mesta Laon v pokrajini Pikardiji. Učenci naše in francoske šole so se v veliki večini srečali prvič, čeprav so se poznali že iz predstavitvenih pisem in socialnih omrežij. Sledila je  zelo prijetna pogostitev s palačinkami v šolski jedilnici, kjer so se nam pridružili tudi naši starši- gostitelji francoskih učencev. Po sladkanju s palačinkami so učenci odšli domov- vsak k svojemu vrstniku oziroma k svoji družini.

V torek, 15. 4. 2014 so si francoski učenci ogledali našo šolo. Sodelovali so pri različnih delavnicah skupaj z učenci naše šole:

-      športni tekmi med obema osnovnima šolama

-      plesu zumba z Nino Velikonja

-      fizikalnih poskusih s Polonco Štefanič

-      kemijskih poskusih (izdelava aromatične soli) z Janjo Jaklič

-      likovni delavnici: izdelava obeska za ključe z motivom zmaja z    Zmajskega mosta z Uršo Švara

Ob 10h30 je sledil obisk Ljubljane in Mestne hiše. V vlogi vodičev po Ljubljani so nastopali naši učenci, ki so svojim vrstnikom v angleščini in francoščini predstavili najpomembnejše znamenitosti naše prestolnice. V Mestni hiši nas je sprejela ga. Marija Fabčič, vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje. Francoski učenci so nam vsem skupaj zapeli in odigrali nekaj francoskih pesmi.

Kosilo so učenci pojedli v jedilnici naše šole in se za nekaj časa odpravili domov.

Ob 18h smo se zbrali vsi, ki sodelujemo pri izmenjavi, v jedilnici naše šole na kulinaričnih dobrotah slovenske kuhinje. Poskusili smo lahko najrazličnejše jedi in sladice. To je bil tudi čas druženja, pogovorov, izmenjave mnenj in zahval. Večer je potekal v sproščenem klepetu med učenci, učitelji in starši. Na pogostitev smo povabili tudi vodstvo in 15 učencev Francoske šole iz Ljubljane, s katero so v šolskem letu 2012/13 sodelovali naši devetošolci. Vabilu so se z veseljem odzvali. Hvala našim staršem, ki so bili zaslužni za to izjemno pogostitev z naborom slovenskih jedi.

 

V sredo, 16. 4. 2014 smo odšli na celodnevni izlet na Ptuj. Učenci so se preizkusili na orientacijskem kvizu (najboljši trije pari so bili nagrajeni) in na dve delavnicah (veščine sabljanja in grajska pisarka). Sledil je ogled Ptujskega gradu. Kosilo smo pojedli na prostem (lunch paket).

 

V četrtek, 17. 4 2014 smo se zadnjič zbrali pred našo šolo, kjer smo se od učencev in učiteljev francoske šole poslovili. 

Nekaj slik si lahko ogledate na tej povezavi: SLIKE 2014


« Francoščina