Osnovna šola Prežihovega Voranca

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 

01.10.2014

 

Odredba o izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka v letu 2014

Tradicionalni slovenski zajtrk se bo  izvedel v petek, 21. novembra 2014.

Tradicionalni slovenski zajtrk bo sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolka, ki so pridelani oziroma predelani v Sloveniji.

 
 
1. Pomen uravnotežene prehrane
 
-        omogoča optimalno zdravje, rast in intelektulani razvoj,
-        preprečuje nastanek zdravstvenih problemov
-        hrana je gradbeni material
-        hrana je vir energije
 
2. Uravnotežena prehrana je sestavljena iz:
 
      različnih živil iz vseh priporočenih skupin živil;
     polnovrednih žit in žitnih izdelkov (kaše, testenine, riž), ki so vir energije;
     mleka in mlečnih izdelkov, rib, pustih vrst mesa in stročnic, ki so pomembni gradniki telesa;
     zmernih količin maščob, zlasti kakovostnih maščob, kot so različne vrste olj;
     dovolj sadja in /ali zelenjave (4-5 porcij dnevno), s čimer zagotovimo dovolj vitaminov, mineralov, vlaknin…;
     dovolj tekočin, zlasti vode, nesladkanega čaja in sadnih sokov (razredčenih z vodo), s čimer zagotovimo delovanje vseh telesnih funkcij;
     zmerne količine soli.
     več manjših, pogostejših dnevnih obrokov (4 do 5), od katerih je najpomembnejši zajtrk;
 
Pomen zajtrka:
 - nam da moč in je hrana za možgane
 
Kakšen je zdrav zajtrk?
     Pretežno sestavljen iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati kruh, kaše..).
     v kombinaciji z beljakovinskim živilom (mlečni izdelki, pusti mesni izdelek…).
     z dodatkom zelenjave ali sadja oziroma 100 % soka.
Zajtrk naj predstavlja približno 20% vseh dnevnih energijskih potreb.
 
 
 
 TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK bo 15. 11. 2014 v času prve šolske ure.
Otrokom bomo ponudili črn kruh, med, jabolko, mleko in maslo – živila pridelana in predelana v Sloveniji.

S tem želimo:
-          izboljšati odnos do hrane
-          spodbuditi uporabo lokalno pridelane in predelane hrane
-          spodbujati zdrav način prehranjevanja
-          spodbujati skrb za okolje
 
V ta namen se bo letos posvetil del prve šolske ure, kjer bodo razredniki z otroki obravnavali naslednje teme:
  • pomen zajtrka in rednega zajtrkovanja
  • pomen zdrave prehranein telesne aktivnosti za zdravje
  • koristi uživanja lokalne hrane
  • pomen lokalne pridelave in predelave hrane
  • pomen kmeta kot pridelovalca hrane in čebele, ki je tesno povezana s kmetijstvom in pridelavo hrane
  • spodbujanje k pozitivnemu odnosu ado narave in okolje in ravnanja z odpadki
  • krepitev zdravja ter preprečevanje debelosti in prekomerne telesne teže
  • kultura uživanja obrokov
 
 Spremljevalne aktivnosti katere bomo izvedli:
 
- predavanja oz. pogovor o zdravem prehranjevanju, kmetijstvu ipd.,
- priprava delavnic na temo priprave jedi, izdelava pogrinjkov ipd.,
- izdelava plakatov, panojev, risb ipd. na teme projekta, reševanje križank
- opremljanje jedilnic, igralnic, učilnic in drugih prostorov na temo projekta,
- različne športne aktivnosti,
 
 
 
 
Gradiva katera lahko uporabimo pri izvedbi:
Kmetijstvo
Okolje
Čebelarstvo
Zdravje
Predelava živil
Trajnostna potrošnja in ravnanje z odpadki


« Prehrana