Osnovna šola Prežihovega Voranca

25. latinski tabor 

08.11.2015

Med 5. in 7. novembrom 2015 je bilo 23 učencev izbirnega predmeta Latinščina I, II in III v CŠOD Soča v Tolminu. Tabora v Tolminu so se udeležili še učenci izbirnih predmetov daljnogledi in planeti, izbirni šport ter turistična vzgoja, tako da je bilo možno veliko medpredmetnega povezovanja.

Tako so si »latinci« prvi dan za začetek ogledali muzej prve svetovne vojne v Kobaridu.

Popoldne smo pri učnih urah najprej spoznavali, kako so Rimljani šteli čas (dneve in ure), nato smo spoznavali etimologijo. Odkrili smo, da francoska imena dni izhajajo iz latinščine (e.g. fran. Lundi = lat. Lunae dies – Lunin dan) in da so se tudi v angleščini opirali na rimsko mitologijo (vendar so imeli skandinavska poimenovanja bogov). Drugi del učnih ur je bil bolj astronomsko usmerjen, saj smo ponovili imena planetov v našem osončju (vseh osem planetov nosi ime iz rimske mitologije).

Zaključili smo z zgodbama o nastanku dveh ozvezdij: Kasiopeji in Orionu. Obe ozvezdji ter še nekaj drugih so nam zvečer pokazali »astronomi«.

V petek dopoldne so se učenci vseh štirih izbirnih predmetov odpravili na pohod v Tolminska korita, kjer so občudovali lepote narave ter si ogledali nekaj znamenitih točk (e.g. Hudičev most ter Medvedovo glavo).

Po kosilu smo »latinci« najprej imeli eno uro športnih dejavnosti na igrišču, saj je nekaj učencev, ki imajo tudi izbirni predmet turistična vzgoja, odšlo na TIC Tolmin. Nato smo se do večerje ukvarjali z latinskimi temami. Spoznali smo razliko med etimologijo, lingvistiko ter filologijo, vendar smo se osredotočili bolj na področje etimologije. Naučili smo se še nekaj o slovenskih besedah, ki izvirajo iz latinščine, ter ugotovili, da so v angleščini mnogi izrazi, ki jih uporabljamo v povezavi z računalniki, prav tako latinskega izvora. Bolj za šalo kot zares smo se naučili še nekaj latinskih prevodov: internet = lat. interrete, Facebook = lat. Liber facierum, Twitter = lat. Pipiatio, idr.

Dan smo zaključili bolj zgodovinsko-geografsko. Ponovili smo, kaj vemo o Claustra Alpium Iuliarum, nato smo ugotavljali pomembnost utrdbe Ad Pirum (= današnja Hrušica). Zelo pomembno je dejstvo, da je na območju med Ajdovščino in Vipavo pri reki Hubelj (lat. Fluvius frigidus = Mrzla reka) potekala velika bitka med Teodozijem in Evgenijem. Tu je bila zmaga krščanstva nad poganstvom, saj je od te bitke dalje bilo krščanstvo edina dovoljena veroizpoved v državi!

V soboto smo bili najprej spet bolj športno aktivni, saj smo se preizkusili v plezanju ter lokostrelstvu. Tabor smo zaključili po latinsko: z vajami v prevajanju.


« Latinščina in JeŠT