Osnovna šola Prežihovega Voranca

Per Vias Antiquas 

27.09.2017

V torek, 26. septembra 2017 so učenci izbirnega predmeta latinščina I, II in III odšli na Biotehniško fakulteto na 23. festival znanosti.

Letos so na festivalu prvič imeli tudi antični kotiček, kjer so predavatelji želeli prikazati interdisciplinarno povezanost antike z današnjo znanostjo.

Učenci so se najprej udeležili predavanja o medicini in kozmetiki. Med drugim so izvedeli, da so si bogate Rimljanke na obraz nanašale strupeno svinčevo belilo, ustnice pa so pordečile z barvo, pridobljeno iz zdrobljenih hroščkov. Prav tako so tudi Rimljani trpeli za lepoto, saj sta bila depilacija z voskom ter puljenje dlak nekaj povsem običajnega za njih.

Nato so poslušali predavanje o izumih Rimskega imperija, ki jih uporabljamo še danes (v malce prilagojeni obliki). Še danes je nadvse pomemben cement; veliko modernih cest poteka po istih trasah, kot so potekale v antiki; enako je tudi s kanalizacijo v marsikaterem mestu. Učenci so izvedeli tudi, da so »švicarski nož« izumili že Rimljani, ki so med pomemben dodatek (poleg noža, žlice in zobotrebca) šteli tudi mini žličko za odstranjevanje ušesnega masla.

Sledila je predstavitev latinske interesne dejavnosti, ki poteka na naši šoli s skupnim imenom Per Vias Antiquas (Po starodavnih poteh). V to dejavnost so vključeni učenci izbirnega predmeta latinščina. V okviru tega obiskujemo muzeje in galerije, hodimo na ekskurzije ter raziskovalne tabore.

Za dober zaključek antičnega dneva so se učenci preizkusili v razumevanju latinščine, saj jih je obiskal učitelj Josh, ki se je z njimi pogovarjal po latinsko. Za sedmošolce je bil to velik zalogaj, devetošolci pa so že veliko razumeli.

 

Valete!


« Domov