Tradicionalni slovenski zajtrk 

21.11.2018

Dne 16. 11. 2018  je tudi na naši šoli potekal zajtrk, ki je učencem postregel s hrano lokalnega proizvoda. Učencem je bil ponujen kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Ob tej priložnosti smo med nas povabili čebelarja g. Luka Omrčena, ki je prvošolcem predstavil svoje delo. Učenci so se spoznali z rekviziti, ki jih uporablja pri svojem delu. Delo čebelarja je izrednega pomena. Čebele namreč oprašujejo do 80% cvetov. Najopaznejša je njihova vloga pri opraševanju jablan, hrušk, breskev, jagod itd. Gospod Omrčen  je učencem predstavil tudi kranjsko čebelo (kranjsko sivko ali kranjico), ki je avtohtona čebelja pasma, nastala na območju Balkanskega polotoka. Iz zgodovinskih  vzrokov pa je za njeno domovanje priznana Gorenjska, zaradi česar je svojevrstni slovenski ponos.

Nekaj utrinkov…                                                                                                            

                                                                                                                                                                                                                    Učiteljice in učenci 1. razreda


 


« Domov